Het kiezen van het beste materiaal dekbedovertrek

Het decoreren van uw babykamer of kinderkamer
8 december 2016
Dekbedovertrekken met dierenprint!!
18 december 2016
Laat alles zien

Het kiezen van het beste materiaal dekbedovertrek

Als u een nieuw dekbedovertrek aanschaft, wilt u ten eerste natuurlijk dat de kleur en design naar uw smaak zijn en dat deze perfect past in de babykamer, kinderkamer of uw eigen slaapkamer.

Welk materiaal dekbedovertrek past het beste bij u? Microvezel, micropercal, katoen, flanel, perkal katoen, gemend katoen of satijn? Wij hebben alle voordelen en nadelen zo veel mogelijk voor u op een rijtje gezet met daarbij een korte uitleg over het materiaal zelf.

Micropercal / Microvezel
Micropercal is een synthetische stof die eigenschappen heeft die enigszins vergelijkbaar zijn met katoen. Er worden steeds meer dekbedovertrekken gemaakt van micropercal vanwege de voordelige prijzen. Andere woorden voor micropercal zijn: microperkal, microvezel, microfaser en microfiber.
Materiaal:
Micropercal is een synthetische stof, gemaakt van polyester en polyamide (nylon).
Voordelen:
Micropercal voelt super zacht aan, als een natuurlijke stof. Een dekbedovertrek van microvezel is licht van gewicht, sterk, soepel vallend, strijkvrij, vochtregulerend, krimpvrij, vormvast, goed te reinigen en sneldrogend. Eén van de belangrijkste voordelen van een micropercal dekbedovertrek is misschien wel dat voordeliger is dan katoen, maar wel vergelijkbare eigenschappen heeft.
Nadelen:
Micropercal is over het algemeen dunner dan andere stoffen. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik kan het zijn dat een micropercal dekbedovertrek ook minder lang mee gaat ten opzichte van een dekbedovertrek van bijvoorbeeld katoen of satijn. Doordat het een synthetische stof betreft, kan het overtrek gaan pillen. Dit houdt in dat er vezelbolletjes ontstaan op de stof. Deze kunnen verwijderd worden met een pluizenborstel. Sommige personen ervaren een synthetische stof als zweterig en erg glad. Dit is uiteraard erg persoonlijk.

Katoen
Ondanks dat er steeds meer verschillende stoffen worden gebruikt om overtrekken van te maken, worden de meeste overtrekken nog steeds van katoen gemaakt. Het wordt veel geproduceerd, waardoor de kostprijs relatief laag is. De kwaliteit van katoen hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Hoe meer garen er wordt gebruikt, hoe fijner de stof en hoe hoger de kwaliteit. Aan de prijs van een dekbedovertrek is vaak af te leiden hoe fijn het gebruikte katoen is.
Materiaal:
Katoen is een natuurlijk product. Katoen is een zachte, eencellige vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen om er zo een zacht en luchtdoorlatend textiel van te maken. De kwaliteit van de stof wordt bepaald door het aantal draden per inch. Hoe meer draden er per inch worden gebruikt, hoe fijner de stof is en hoe hoger de kwaliteit.
Voordelen:
Katoen ademt goed, wat zorgt voor een comfortabele nachtrust. Het valt soepel en is relatief goedkoop.
Nadelen:
Dekbedovertrekken van katoen zijn krimp- en kreukgevoeliger dan overtrekken van andere stoffen. Het is dan ook van belang de wasvoorschriften te volgen. Bij goedkopere katoensoorten, kan het zijn dat de stof ruwer aanvoelt. Dit is echter heel persoonlijk.

Flanel
Flanel wordt met name gebruikt voor beddengoed zoals dekbedovertrekken en (hoes)lakens, maar ook voor pyjama’s en overhemden. Een flanellen dekbedovertrek wordt over het algemeen niet gekozen vanwege betere en / of slechtere kwaliteit ten opzichte van andere stofsoorten, maar vanwege de positieve warmte eigenschappen.
Materiaal:
Flanel bevat over het algemeen in de basis vezels van katoen of wol. Flanel kan echter ook van synthetische vezels worden gemaakt of samen worden gesteld uit verschillende vezels. Flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding.
Flanel wordt aan één of aan twee zijden licht geruwd, waardoor het zacht aanvoelt. De kwaliteit hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Hoe meer garen er worden geweven, hoe fijner de stof is.
Voordelen:
Flanel voelt zacht aan en past zich heel snel aan de lichaamstemperatuur aan. Hierdoor voelt het snel warm aan en zijn er veel mensen die hierdoor sneller in slaap komen. Flanel weert kou ook beter dan bijvoorbeeld katoen. Perfect voor de winterperiode.
Nadelen:
Voor (zeer) warmbloedige mensen kan het een nadeel zijn dat flanel zich snel aan de lichaamstemperatuur aanpast. Wij raden dan ook aan een ander materiaal te kiezen indien u geen last heeft van de kou en het eerder te warm als te koud heeft.

Satijn
De meest zachte en gladde stof, waarvan dekbedovertrekken worden gemaakt, is satijn. Door de manier van weven ontstaat er een glanzend weefsel. Door de glans heeft het een luxe uitstraling. Satijn wordt gebruikt voor het maken van beddengoed, (bruids)kleding en lingerie.
Materiaal:
De naam satijn slaat op de manier van weven. Dit kan met zowel natuurlijk als synthetisch garen. Bij het weven van katoen wordt er gebruik gemaakt van één inslagdraad en één kettingdraad. Bij het weven van satijn wordt gebruik gemaakt van vier inslagdraden over één kettingdraad. Deze weeftechniek zorgt er voor dat de garen ontzettend dicht op elkaar geweven kunnen worden. Het resultaat hiervan is dat je de fijnste kwaliteit krijgt die verkrijgbaar is.
Voordelen:
Satijn voelt erg glad, wat kouder en soepel aan, het heeft een subtiele glans en een luxe uitstraling. Satijn neemt zeer snel vocht op. Slapen op een satijnen kussensloop is goed voor je haar. Het raakt minder snel in de knoop en pluist ook minder. Een satijnen kussensloop zorgt ook voor een zachtere en egalere huid.

Nadelen:
Satijn kan glibberig aanvoelen, het kan even duren voor u gewend bent aan dit materiaal. Door het intensieve productieproces is de prijs van een satijnen dekbedovertrek hoger dan die van andere overtrekken.

Perkal
Perkal bestaat al erg lang en het is een zachte, gladde stof die lijkt op satijn. De naam perkal slaat op de manier van weven van de stof. Qua kwaliteit kunt u perkal tussen katoen en satijn plaatsen. Perkal is minder glad als satijn.
Materiaal:
Bij perkal wordt een weeftechniek gebruikt met een platbinding. Dit zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven. Er ontstaat zo een fijne kwaliteit die glad en soepel aanvoelt. Katoen mag perkal genoemd worden als er meer dan 200 geweven draden per inch worden gebruikt.
Voordelen:
Perkal is erg soepel en voelt zacht aan, maar heeft niet de glans van satijn. Het geeft een koel gevoel op de huid. Het is minder glad dan satijn, maar gladder als gewoon katoen. De stof oogt luxer dan een regulier katoenen overtrek.

Nadelen:
Ons zijn geen nadelen bekend.

Gemengd katoen
Gemengd katoen wordt steeds vaker gebruikt om dekbedovertrekken van te maken. Gemengd katoen bestaat over het algemeen uit een samenstelling van katoen en polyester. Qua kwaliteit kunt u gemengd katoen tussen gewoon katoen en micropercal plaatsen.
Materiaal:
Gemengd katoen wordt gemaakt door katoenvezels te verweven met polyester draden. Hoe hoger het percentage katoen, hoe meer natuurlijk het product nog is. Hoe meer polyyester is toegevoegd, hoe meer het naar micropercal neigt.
Voordelen:
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt er voor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt valt relatief soepel. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel krimpvrije en strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt. Door het combineren van de materialen zijn de dekbedovertrekken relatief goedkoop.
Nadelen: 
Niet iedereen houdt van synthetische stoffen, die als zweterig kunnen worden ervaren. Doordat er een synthetisch materiaal in is verwerkt, kunnen sommige dekbedovertrekken gaan pillen. Dit houdt in dat er vezelbolletjes ontstaan op de stof. Deze kunnen verwijderd worden met een pluizenborstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *